Güncelleme Tarihi:
Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Sergey Butckikh, santralin 1’inci Güç Ünitesi’nin şu anda devreye alınma aşamasında olduğunu söyledi. Butckikh bir grup gazeteciye Akkuyu NGS’de gelinen son durumu anlattı. Santralin 1’inci Güç Ünitesi ile ilgili olarak Butckikh, “Aralık 2024’te makine dairesindeki en önemli gelişme olan türbin montajını tamamladık. Şimdi 1’inci Güç Ünitesi’nin türbini işletmeye hazır. Uzmanlarımız burada boru hatlarını ve altyapı şebekelerini kuruyor” bilgisini verdi.
2’nci Güç Ünitesi’nin reaktör bölümünün ana ekipmanının da kurulduğunu dile getiren Butckikh şöyle devam etti:
DÖRT ÜNİTE DE HIZLI İLERLİYOR
“Ekipmanların montajı ve ana sirkülasyon boru hattının kaynak işlemine başlanması için hazırlıklar devam ediyor. Türbin bileşenleri monte ediliyor. 2’nci Güç Ünitesi için ilk parti nükleer yakıt da NGS sahasına teslim edildi. 3’üncü Güç Ünitesi’nde reaktör kabı tasarım konumuna yerleştirildi ve makine dairesinde türbin montajı ve temel betonlaması tamamlandı. 4’üncü güç ünitesinde, reaktör binasının sızdırmaz koruyucu kabuğu olan bir muhafaza binası inşa ediyoruz. Kısa süre önce uzmanlarımız, koruyucu kabuğun ikinci katmanını başarıyla yerleştirdi. Ayrıca, deniz ve kıyı hidroteknik yapıları kompleksinin inşaatının tamamlanma aşamasına girdiğini belirtmek isterim. Bu yapıların tamamlanma oranı yüzde 95’in üzerinde.”
HİDROLİK KOMPLEKS İNŞA EDİLİYOR
Peki bazı tesislerin yüzde 95 oranda hazır olması ne anlama geliyor. Butckikh soruyu şöyle yanıtladı: “Yüzde 95, projenin açık deniz hidrolik yapılarının hazırlık derecesini gösteriyor. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ana ekipmanları deniz suyu ile soğutulacak. Bu amaçla, sahada açık deniz ve kara hidrolik yapılarından oluşan bir kompleks inşa ediliyor.”
Kompleksin pompa istasyonları, drenaj kanalı, sifon kuyuları, dağıtım odası, su alma ve boşaltma yapısından oluştuğu bilgisini veren Butckikh, “Açık deniz hidrolik yapıları, tüm santralin genel ihtiyaçlarına hizmet eden tesis ve aynı zamanda ilk devreye alma kompleksine dahil. Bu, 1’inci Güç Ünitesi’nin devreye alınmasından önce bir koşul olarak bu yapıları inşa etmemiz ve işletmeye almamız gerektiği anlamına geliyor. Sonra ikinci, üçüncü ve dördüncü güç üniteleri devreye girdiğinde, tüm bu altyapı hazır olacak. Soğutma sistemlerinde kullanıldığında deniz suyunun kimyasal ve radyolojik etkiye maruz kalmayacağını ayrıca belirtmek isterim” diye konuştu.
Akkuyu NGS’de uygulanacak olan doğrudan akışlı soğutma prensibinin Fransa, İngiltere, Finlandiya, İsveç ve diğer ülkelerdeki nükleer santrallerde uzun süredir kullanıldığını da vurgulayan Butckikh, bu sistemin herhangi bir tehlike oluşturmadığının altını çizdi. Butckikh, “Ayrıca denize geri verilecek suyun sıcaklığına ilişkin Türkiye’deki mevzuatın tüm gerekliliklerine uyacağız. Sahanın su alanındaki ortalama su sıcaklığına kıyasla artış 0.5 °C dereceden fazla olmayacak. Açık deniz alanının genel su sıcaklığı etkilenmeyecek” bilgisini verdi.
KONTROLLER HAYATİ ÖNEME SAHİP
Hedeflerinin Türkiye’nin enerji sistemine nükleer üretimden elde edilen ilk elektriğin en kısa sürede dahil edilmesi olduğunu ifade eden Butckikh, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu doğrultuda, ana çalışmalarımızı birinci güç ünitesindeki devreye alma testlerine yoğunlaştırdık. Şu anda bu ünite, işletmeye alma öncesi aşamada bulunuyor. Bir nükleer santralde reaktör ünitesinin devreye alınması çok aşamalı bir süreçtir. Her aşama, çeşitli kontrol operasyonlarından oluşur. Bu kontroller, nükleer güvenlik standartlarına uyumu sağlamak ve santralin uzun yıllar güvenilir şekilde çalışmasını temin etmek için hayati öneme sahiptir.”