Güncelleme Tarihi:
5G yetkilendirmesine yönelik olarak kamu kurumları ve özel sektörün görüşlerinin alınacağını, çalışmaların da koordineli şekilde yürütüleceğini söyleyen Uraloğlu, “İşletmecilere tahsis edilecek frekans bantları ve asgari değerleri, ihale zamanı, yetkilendirme süresi ile kapsama yükümlülükleri gibi hususlar belirlenecek. 5G yetkilendirmesi kapsamında üretici firmaların yerli üretim kapasiteleri de dikkate alınarak yerli ve milli ürünlerin kullanım oranlarının artırılmasına yönelik yükümlülükler tespit edilecek. Bakanlıkça, 5G yetkilendirme çalışmalarının yapılması, yerli ve milli ürün kullanımına ilişkin yükümlülüklerinin belirlenmesine ilişkin strateji ve politika kararı alınacak” diye konuştu.
Türkiye, ağustos ayında 5G ihalesine çıkmaya hazırlanıyor. Hedeflerinin ihale tarihini yakın zamanda duyurmak olduğunu söyleyen Uraloğlu, bunu açıkladıklarında belki bazı taleplerle biraz ötelenebileceğini ancak hedeflerinin 5G’yi 2026’da vatandaşın kullanımına açmak olduğunu dile getirdi. İhale kapsamında 700 MHz, 3,5 GHz ve 26 GHz frekanslar tahsis edilecek. “Biz o kapasitelerde biraz rekabet olsun istiyoruz. Ama burada kıran kırana bir rekabet yapıp da kamuya çok fazla pay alıp şirketleri yatırım yapamaz duruma da getirmek istemiyoruz” diyen Uraloğlu, yerlilik oranına ilişkin koşullar hakkında ise “Yerlilik kriterimiz olacak ama tutup mesela yüzde 50’si yerli olacak dersek, böyle bir yerli kapasite yok şu anda. Ama zaman içerisinde biz bunu istemiş olacağız” ifadelerine yer verdi.
İMTİYAZ 25 YIL UZATILIYOR
Öte yandan Uraloğlu, Bloomberg’e verdiği röportajda, Türk Telekom’da imtiyaz sözleşmesinin gelecek haftalarda 25 yıllığına uzatılacağını söyledi. Uraloğlu, şirketin imtiyaz ücretinin yüzde 80 ile yüzde 85’lik bölümünü 25 yıla yayılan altyapı yatırımlarına ayıracağını ve kalan kısmın da başlangıçta Hazine’ye aktarılacağını belirterek koşullara ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Daha çok kamu payı yerine yatırıma odaklanıyoruz. Hazine’ye doğrudan ödenecek kısmın dışında kalan pay, her yıl belirlenecek takvime göre altyapıya aktarılacak ve bu harcamaların nasıl yapıldığı da denetlenecek.”
Altyapı yatırımları kapsamında, bugün itibarıyla 580 bin kilometre olan Türkiye’nin fiber altyapı uzunluğunun 800 bin kilometreye çıkartılması hedefleniyor.