250 bin satıcının tamamı ihracat yapacak­: E-ihracatta 8 milyar dolarlık hedef

Güncelleme Tarihi:

250 bin satıcının tamamı ihracat yapacak­: E-ihracatta 8 milyar dolarlık hedef
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2025 04:00

Son bir yılda e-ihracata 1 milyar doların üzerinde yatırım yapan Trendyol, hedef büyüttü. Şirketin Doğu Avrupa pazarında büyümeye odaklandığını belirten Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, “Türk ürünlerinin dünya ile buluşmasında köprü oluyoruz. 2030’da e-ihracatta 8 milyar doları aşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

İhracat artık 1990’lardaki gibi sadece büyük sanayicilerin harcı değil. İnternet birçok alanda olduğu gibi ihracatta da taşları yerinden oynattı. Nihai alıcıya erişimde tüm üreticilere eşitliği getirdi. Bunda büyük online alışveriş şirketlerinin yaptıkları yatırımların da etkisi büyük oldu. Bu yatırımlar hem yapan şirketleri büyüttü hem de küçük esnafa ihracatı öğretti. Son bir yılda e-ihracata 1 milyar doların üzerinde yatırım yapan Trendyol’un 250 binden fazla satıcısı için de aynı sürecin yaşandığını söylemek yanlış olmaz. Yurtdışı satın almaları ve yatırımlarıyla dikkat çeken şirketin özellikle Türkiye’nin yakın coğrafyasına odaklı ihracatta büyüme planı var.

HEDEF 55 MİLYON KULLANICI

Hem bu planları hem de gelecek hedeflerini konuşmak üzere Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bir araya geldiğimiz Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, iddialı bir yol haritası serdi önümüze.

Haberin Devamı

Trendyol’un Doğu Avrupa operasyonlarının birinci yılını doldurduğuna dikkat çeken Çetin, Türkiye’deki üreticileri, esnafı, KOBİ’leri ‘Made in Türkiye’ etiketli ürünlerle ihracatçı yapmak üzere sürekli yeni müşterilere erişim sağladıklarını belirtti. Çetin, “Türk ürünlerinin dünyayla buluşması için köprü olmaya devam ediyoruz. 2030 yılına kadar ihracat hacmimizi 8 milyar doların üzerine çıkarmayı ve yurtdışı kullanıcılar da dahil olmak üzere 55 milyon aktif kullanıcıya ulaşmayı hedefliyoruz” dedi. Trendyol’un 2025 yılı Doğu Avrupa bölgesi hedefinin ise aktif kullanıcı sayısında 4 milyon, sipariş sayısında da 12 milyona ulaşmak olduğunu belirtti.

‘TÜM SATICILARI İHRACATÇI YAPACAĞIZ’

Şirketin e-ihracattaki bu büyüme stratejisi teknoloji, lojistik ve pazarlama alanlarında ciddi anlamda yatırım gerektiriyor. Çetin’in verdiği bilgilere göre bu rakam bir yılda 1 milyar doları geçmiş durumda. Ancak bununla yetinmek gibi bir niyetleri yok. “Ticaret Bakanlığımız 2030’a kadar ülkemizin ihracatının yüzde 10’unu e-ihracat aracılığıyla yapma hedefini belirledi. Biz de bu hedefe büyük katkı yapacağımıza inanıyoruz.” diyen Trendyol Grubu Başkanı, önümüzdeki dönemde de yatırımların odağında e-ihracatın yer alacağını vurguladı.

Haberin Devamı

250 bin satıcının tamamı ihracat yapacak­: E-ihracatta 8 milyar dolarlık hedef

Çetin, “Ülkemizin üretim gücünü ve potansiyelini dünyayla buluşturmak en önemli hedefimiz. Bugüne kadar dijitalleşmesine katkıda bulunduğumuz ve mikro ihracat çözümlerimizle ihracatçı hale getirdiğimiz 120 binden fazla iş ortağımız varr. Ayrıca iş ortaklarımız son bir yılda 1.5 milyar dolardan fazla yurtdışı satış hacmi yarattı. Önümüzdeki dönemde 250 binden fazla satıcımızın tamamını e-ihracatçı yapmak için çalışıyoruz” diye konuştu.

Bu yatırımlara bir örnek de yapay zekâ alanında verildi. Trendyol’un öncü bir teknoloji şirketi olduğunun altını çizen Çetin, Türkiye’de bulunan 2 binin üzerinde yazılım mühendisiyle kendi teknolojilerini geliştirdiklerinin altını çizdi ve şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Yapay zekâ ve veri analizleri başta olmak üzere geliştirdiğimiz teknolojilerle yeni bir ülkeye platform açarken çok hızlı hareket edebiliyoruz. Dış pazarda en önemli konulardan biri de dil. Her girdiğimiz ülkede, yerel dilde hizmet veriyoruz. Bu anlamda da Türkiye’deki ilk yerli yapay zekâ dil modelini (LLM) Trendyol olarak biz oluşturduk. Böylece Denizli’deki bir üretici satış yapmak istediği ülkenin dilini bilmese de ürünlerini platforma yükleyebiliyor, gelen soruları yanıtlayabiliyor. Müşteri deneyimi anlamında da bu uygulama bize olumlu dönüş sağlıyor”.

İSTANBUL HAVALİMANI’NA E-LOJİSTİK ÜSSÜ KURUYOR

Çağlayan Çetin’in verdiği bilgilere göre Trendyol Grubu, İstanbul Havalimanı İGA’da yeni bir operasyon merkezinin yatırımına başladı. Trendyol’un yeni e-ihracat üssü olarak konumlandırılacak olan bu merkezin inşaatını bu yıl tamamlamayı planladıklarını anlatan Çetin, “Bu merkezin uzun vadede şirketimizin kapsayıcı büyüme amacına ve 2030 hedeflerimize büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Süreçlerimizi sadece kendimizi değil, bütün ekosistemi taşıdığımız bir kapsayıcı büyüme modeli olarak görüyoruz. Bizim görevimiz gittiğimiz ülkelere gerekli yatırımları yaparak trafiği getirmek, teslimatı en iyi kalitede sağlayabilmek” ifadelerini kullandı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!