Güncelleme Tarihi:
Yeni kıdem tazminatı tavanı 2025, Temmuz zamları sonrası gündemde yer alıyor. Temmuz ayı kıdem tazminatı tavanı 2025 tutarı, memur maaşı katsayısı ile arttı. Bilindiği gibi memur maaşı 2025 Temmuz zammı geçtiğimiz günlerde açıklanan TÜİK enflasyon verileri neticesinde belli oldu. Memur maaş katsayısındaki artışın ardından kıdem tazminatı tavanı oranı da güncellendi. Yeni kıdem tazminatı tavanı net/brüt tutarı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından resmi olarak açıklamasıyla kesinlik kazanacak. Peki kıdem tazminatı tavanı ne zaman açıklanacak, yeni tutar ne kadar oldu? Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? İşte Temmuz ayı kıdem tazminatı tavanı 2025 hesaplama tablosu...
Milyonları ilgilendiren maaş zammı oranı geçtiğimiz günlerde netlik kazandı. TÜİK 6 aylık enflasyon farkı ile SSK, Bağkur, Emekli Sandığı maaş zammı oranı da belli oldu. Buna göre görevdeki memurların maaş zamları da belli oldu. Memurlar temmuz ayında maaşlarını yüzde 15.57 zamlı alacak. Yeni zamla birlikte en düşük memur maaşı 46.990 liraya çıktı.
Temmuz ayı itibarıyla memur maaşlarına yapılan %15,56 oranındaki artış, birçok kalemde ödemelere yansıdı. Bu kapsamda kıdem tazminatı tavanı ücreti de zamlandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in imzasıyla yayımlanan genelgeyle, milyonlarca kişiyi ilgilendiren zam oranları, memur maaş katsayıları ve kıdem tazminatı tavanı açıklandı.
Genelgede yer alan bilgilere göre, kıdem tazminatı tavanı 53.919 lira 68 kuruş olarak belirlendi. Bu rakam, kamu ve özel sektörde çalışan birçok kişinin hak edişlerini doğrudan etkiliyor.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre uygulanacak yeni katsayılar şöyle belirlendi:
Aylık katsayı: 1,170211
Taban aylık katsayısı: 18,316014
Yan ödeme katsayısı: 0,371113
Bu katsayılar, memur maaşlarıyla birlikte iş güçlüğü, iş riski ve mali sorumluluk gibi ek ödemelerin hesaplanmasında kullanılacak.
Hürriyet Gazetesi Yazarı Noyan Doğan, geçtiğimiz aylarda kıdem tazminatı ile ilgili olarak köşesinde bilgiler paylaştı. İşte ayrıntılar...
"Çalışanların tazminat konusunda yanıldıkları bir nokta da brüt ücretin tamamı üzerinden tazminat alınabileceği yönünde. Kıdem tazminatı, çalışılan her tam yıl için 30 günlük giydirilmiş ücret (ikramiye, prim, yol ve yakacak yardımı gibi tüm ödemelerin dahil olduğu ücret) üzerinden hesaplanıyor ve brüt ücret ile çalışılan yılın çarpımı sonucu alınacak kıdem tazminatı toplamına ulaşılıyor. Örneğin, bugün için asgari ücretli (26.005 TL) bir çalışan, işyerinde 5 yıldır çalışıyorsa 130 bin lira, 10 yıldır çalışıyorsa 260 bin lira tazminata hak kazanıyor. Kıdem tazminatından ise binde 7.59’luk damga vergisi kesintisi yapılıyor.
Tazminat hesaplamasında dikkat edilecek husus ise, tavan miktarı. Yeni açıklanan kıdem tazminatı tavanı 46.655 lira. Çalışanın maaşı bu rakamın üzerinde olsa da kıdem tazminatı 46 bin 655 lira üzerinden hesaplanacak. Mesela, brüt maaşınız 50 bin lira ve aynı işyerinde 10 yıldır çalışıyorsunuz; işten ayrıldığınızda 500 bin lira kıdem tazminatı almayacaksınız; tavan tutarı 46 bin 655,43 lira olduğundan, işveren tazminat tutarı olarak 466 bin 554 lira ödeyecek.
Kimler kıdem tazminatına hak kazanıyor? Öncelikle, çalışanın işveren tarafından işten çıkarılmış olması gerekiyor. Çalışan, işyerinde bir yıl çalıştıktan sonra kıdem tazminatına hak kazanıyor. Erkeklerde askerlik nedeniyle, kadınlar da evlilik nedeniyle işten ayrılma halinde kıdem tazminatı alınabiliyor.
Çalışan emekliliğe hak kazandığında da kıdem tazminatını alıyor. Bunların dışında istisnai bir durum daha var. 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar 15 yılı doldurup, 3 bin 600 prim gün sayısını tamamladıklarında kıdem tazminatı alıp, işten ayrılabilir. İlk sigortalı olduğu tarih 8 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arasında olanlar ya 25 yıl çalışıp, 4 bin 500 prim günü doldurduklarında kıdem tazminatı alabilirler ya da çalışma yılına bakılmaksızın 7 bin prim günü doldurduklarında işyerinden kıdem tazminatı alıp, işten ayrılabilirler."