Güncelleme Tarihi:
Kademeli emeklilik ile erken emeklilik tablosu son durum gelişmeleri gündemde öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. Erken emeklilik gelecek mi sorusunun yanıtı araştırılmaya devam ediyor. Sigortalı çalışanlar, 2000 yılı sonrası için belirli prim gün sayısı ve yaşa ulaştıklarında kısmi emekli olmalarına imkan sağlayan sistemin gelip gelmeyeceğini merak ediyor. Bununla birlikte emekli olma yaşı ve prim gün sayısı konusunda bir düzenleme olup olmayacağı da gündeme geldi. Peki kademeli emeklilik 2025 tablosu son durum nedir, emeklilik sistemi değişecek mi?? Kademeli (erken) emeklilik şartları açıklandı mı, belli oldu mu? İşte ayrıntılar...
Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan, 25 Haziran 2025 tarihli köşe yazısında okuyuculardan gelen soru üzerine kademeli emeklilik konusuna da değindi. İşte ayrıntılar;
Soru: 1981 doğumluyum. Ağustos 2002 tarihinde sigorta başlangıcım var. Toplam prim 5.865 gün. 2024’ün Şubat ayında işten ayrıldım, şu an çalışmıyorum. Kademeli emeklilik gelir ise eksik kalan pirim günlerimi borçlanıp emekli olabilir miyim?
Cevap: Sizin durumunuzda 7000 prim gün ile 60 yaşında emekli olabiliyorsunuz. Emeklilik için gerekli prim gün sayısınız 1.135 prim (3.5 yıl) gün eksik. Prim gününüz dolsa bile emeklilik için 60 yaşını bekleyeceksiniz. Bugün için kademeli emeklilik konusu gündemde değil. Prim gün sayısını doldurup da emeklilik için yaşı bekleyenler kademeli emekliliğin çıkması için çaba gösteriyorlar. Kademeli emeklilik gündemde olmadığı için de borçlanma hakkı tanınıp tanınmayacağını konuşmak için çok erken. Tavsiyem, çalışmaya başlayıp, eksik prim gün sayınızı tamamlamanızdır. Ya da isteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz.
Soru: Eşim 1978 doğumlu. 1997 sigorta başlangıcı. Şu an- da 2124 günü var. 2005 yılında doğum yaptı 720 gün borçlanır ve 760 gün de sigortalı olarak çalışırsa 15 yıl 3600 günü doldurmuş olacağından 50 yaşını doldurduğunda mı yoksa 56 yaşını doldurduğunda mı emekli maaşı bağlanır?
Cevap: 1999 öncesi sigorta girişi olan kadınların yaş nedeniyle emekliliği için 15 yıl 3600 prim gün ve 50 yaş şartını doldurduğu tarih önemli. Eşinizin 1.476 prim günü eksik. Doğum borçlanması yapabilirsiniz. Yeniden çalışmaya başlayıp, eksik kalan 756 prim günü tamamlayabilir. Tamamladıktan sonra da yaş nedeniyle emekliliğe başvurabilir. Ancak başvurduğu tarihte, eşinizin emekli olabilmesi için 15 yıl çalışma, 3600 prim gün sayısını ve 58 yaşında olması lazım. Yani, eşiniz 58 yaşında yaştan emekli olabilir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili olarak geçtiğimiz aylarda açıklamada bulunmuş ve konuşmasında şu ifadelere yer vermişti: "Emeklilik sisteminde bir değişiklik planlamıyoruz. Emekli olabilmek için gereken prim ve yıl şartlar devam edecek."