Güncelleme Tarihi:
Erken/kademeli tablosu 2025 belli oldu mu, ekonominin ana gündem maddeleri arasında yer alıyor. EYT ile emekli olamayanların gündeminde yer alan erken emeklilik şartları, kadınlarda ve erkeklerde prim gün sayısı için gözler Meclis'e çevrilmiş durumda. Özellikle CHP Karabük Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay'ın erken emeklilik olarak da bilinen kademeli emeklilik kanun teklifini Meclis'e sunmasıyla beklentiler arttı. Akay, 08/09/1999 ile 16/04/2008 tarihleri arasında sigortalı olan vatandaşların kademeli emeklilik hakkından faydalanmalarını sağlamak ve esnaf ile memurların prim ödeme gün sayısını 9000'den 7200'e düşürmek amacıyla kanun teklifi önerisi hazırlamıştı. EYT ile emekliliği kaçıran çalışanlar, kademeli emeklilik teklifi ile ilgili atılacak adımlara yoğunlaştı. Öte yandan Bakan Işıkhan ise "Emeklilik sisteminde bir değişiklik planlamıyoruz. Emekli olabilmek için gereken prim ve yıl şartlar devam edecek." ifadelerini kullanmıştı. Bu bağlamda da Kademeli emeklilik 2025 son dakika haberleri yakından takip ediliyor. Peki kademeli (erken) emeklilik çıkacak mı, şartları belli oldu mu? Emeklilik sistemi, prim gün sayısı ve yaşı değişecek mi? İşte, kademeli emeklilik tablosu 2025 ve son durum gelişmeleri.
Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan, geçtiğimiz haftalarda kaleme aldığı köşe yazısında okuyuculardan gelen sorular üzerine konu ilgili bilgiler vermişti. İşte ayrıntılar;
Soru: Hükümetin şu anda kademeli emeklilik ile ilgili bir çalışması var mı? Sosyal medyada çok bilgi kirliliği var. Bu konudan bahseder misiniz?
Cevap: Kademeli emeklilikle ilgili okuyuculardan çokça soru alıyorum. Öyle ki, sosyal medya hesaplarından da neden bu konuya değinmediğim, neden destek olmadığım yönünde eleştiriler geliyor. Geçmiş yazılarımda da değindim, bir kere daha tekrarlayayım.
2023 yılında 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanların EYT’den yararlanıp emekli olmalarına imkân tanındı ve 2 milyondan fazla kişi emekli oldu, şartları yerine getirenler bundan sonra da emekli olmaya devam edecek. Bu duruma, 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olanlar kendilerine haksızlık yapıldığı gerekçesiyle tepki gösteriyor ve bu haksızlığın da giderilmesini talep ediyorlar. Hatta, ‘Emeklilikte Tarihe Takılanlar’ adında dernek kurup, raporlar hazırlayıp, seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Talepleri de; kademeli emeklilik. Yaş şartının ilk işe giriş tarihine göre yeniden düzenlenmesini ve 58-60 yaş şartının kaldırılmasını istiyorlar.
Ortada bir haksızlık var mı; var. Takip ediyorum hemen hemen her gün bu konu gündemde. Gündemde olduğu için de birileri, ‘şu tarihte çıkacak, bu tarihte çıkacak’ gibi tarihler veriyor. Son olarak Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Cevdet Akay, 3 Mart tarihinde, kademeli emeklilik düzenlemesi yapılması için Meclis’e kanun teklifi sundu.
Gelelim, okuyucum gibi birçok kişinin merak ettiği sorunun cevabına. Hükümetin, kademeli emeklilik ile ilgili bir çalışması yok, hatta hükümetin gündeminde kademeli emeklilik yok. Öyle ki, EYT’nin bütçe ve sosyal güvenlik sistemi üzerindeki olumsuz etkileri daha çok konuşuluyor. Bu çerçevede bugünden yarına, kademeli emekliliğin gündemde olmayacağını söyleyebilirim. Biliyorum, milyonlarca çalışanın duymak istediği cevap bu değil ama durum şimdilik bu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili olarak geçtiğimiz aylarda açıklamada bulunmuş ve konuşmasında şu ifadelere yer vermişti: "Emeklilik sisteminde bir değişiklik planlamıyoruz. Emekli olabilmek için gereken prim ve yıl şartlar devam edecek."
CHP Karabük Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair hazırladığı yeni bir kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.
Akay, 08/09/1999 ile 16/04/2008 tarihleri arasında sigortalı olan vatandaşların kademeli emeklilik hakkından faydalanmalarını sağlamak ve esnaf ile memurların prim ödeme gün sayısını 9000'den 7200'e düşürmek amacıyla kanun teklifi önerisi hazırladı. 1999 sonrasında işe başlayanlar arasında büyük bir prim günü farkı olduğunu vurgulayan ve bu durumun sosyal güvenlik açısından ölçülürlük ilkesiyle bağdaşmadığını ifade eden Akay ayrıca, 1 Mayıs 2008'den sonra işe başlayan memurlar ve esnaflar için prim ödeme gün sayısının 9000'e çıkarılmasının da adaletsizlik oluşturduğunu söyledi.