Paylaş
Hani 2015 yılına kadar geniş bol paralı bir dönem devam edecekti. Şimdi ne oldu da oyun bozuldu.
Volkan Kuğucuk / Stratejist
twitter.com/vkugucuk
Fed yetkilileri şişen bilançolara dikkat çekerek üçüncü tur parasal genişlemenin bitirilmesini bu kadar ciddi vede çabuk dile getirdi. Bu durum sadece bir görüş gerçekleşir yada gerçekleşmez bunu ABD ekonomisinden gelecek verilere bağlı olarak zaman gösterecek.
Şimdi sizinle biraz geçmişe dönelim. O zaman ABD’nin Başkanı Clinton seçime girerken sloganı iş,iş,iş…Yani sizin anlayacağınız ABD krizle boğuşurken işsizlik yüksek seviyede. Neyse o günkü FED’in başındaki kişi Alan Greenspan şimdiki başkan Bernanke gibi nazlı değil, gak guk eden piyasaların önüne çuvalla para koyuyor.
Gel zaman git zaman işsizlik oranı % 6,2 - % 6.0’nın altına düştüğünde o zamanın ekonomik modellemeleri ve kuramına göre enflasyonun artacağı beklentisi bulunmaktaydı. Bu duruma NAIRU( non-accelerating inflation rate of unemployment) deniyordu işin Türkçesi işsizliğin enflasyonu frenleme seviyesi anlamına gelmekteydi. Yani enflasyon için % 6 işsizlik tampon bölge konumundaydı. Zaman ilerledikçe işszilik oranı kritik bölge kabul edilen %6’nın altına geldiğinde enflasyonda kıpırdanma yoktu. Hatta işin daha ilginci işsizlik oranı % 3,8 ‘e indiğinde enflasyonda sert yukarı hareket ivmesi bile görünmüyordu.Ancak enflasyondan korkan FED yönetimi faizleri 0,75 puan yükselterek enflasyona karşı silahını çekti vs vs.
FED’in özellikle dün açıkladığı FOMC tutanaklarındaki kaygılarını gördükçe yukarıda bahsettiklerim geçmişte FED yönetiminin yaptığı hamleler. Şimdiki beklentilere göre % 6,5 işsizlik oranı hedef olurken geçmişte FED’in genişlemeci para politikasıyla birlikte NAIRU modellemesi aklıma geldi.
Şimdi bunun altınla ne alakası var diyebilirsiniz.
Değerli dostlar altında fiyat tahmini yaparken bir çok veriyi dikkate almamız gerekiyor.
Buna göre;
* Eğer FED yönetimi enflasyondan korkuyorsa ve bu kadar bol paranın enflasyona neden olacağını düşünüyorsa genişlemeye son vermesi altın için olumsuz sayılabilir.
*Buna bağlı olarak eğer ki enflasyondaki artış eğilimi göze çarparsa bu durumda altın fiyatları yükseliş eğiliminde olacaktır.
Yeniden ABD işsizlik rakamlarına odaklanacağız. İşsizlik rakamlarında iyileşme olmaması halinde hem parasal genişlemenin devam edeceği düşünülebilir. Aksine genişlemeye rağmen işsizlik azalmıyorsa bu durum sorgulanabilir ve altın için güvenli liman olma olgusu yeniden inşa edilebilir.
Sonuç itibariyle altın için 2013 yılının kolay geçeceğini söyleyemeyiz. Şu anki görüntü yaklaşık 4 aylık süreçte aşağı kanal içinde hareketimiz devam ediyor. Yani 4 aylık süreçte düşüş trendi içindeyiz.
Teknik Rakamlar
Teknik açıdan 4 aylık aşağı kanal formasyonu içinde geileme sürecimiz devam ediyor. Bu günlerde 1.620 $ ons seviyesi bu kanalın destek bölgesi. Kısa vadeli olarak aşırı satış bölgesinde olmamız nedeniyle bu seviyelerden tepki alımlarının gelebileceğini düşünüyorum. Olası yukarı yönlü harekette öncelikle 1.635 geçilmesi halinde 1.665 $ ons hedef haline gelebilir. Özellikle 1.665 $ ons üzerindeki hareket ihtimalinde 1.690 ve üzerinde 1.700- 1.710 $ ons bandı gündeme gelecektir.
Değerli dostlar altında yükseliş ivmesinin devamı için benim görüşüm 1.700 – 1.710 $ ons bandı üzerinde bir hareket olması gerekliliğidir. Aksi halde en iyi ihtimalle 1.620 $ ons aşağı kırılmasa dahi kanal içi dalgalanma (yaklaşık 100 $ lık bir marj) devam edecektir.
Sonuç itiariyle stratejimiz 1.620 $ ons seviyelerine yaklaşıldıkça alım denenebilir. Yukarı yönlü harekette ilk hedef bölgesi 1.635 üzerinde ise 1.665 beklenebilir. Şayet 1.620 $ ons desteğinin altında kapanışların olması halinde gerileme süreci devam edeceğinden alım tarafında olmamak daha mantıklı bir seneçek gibi görünüyor.
Güniçinde twitter.com/vkugucuk hesabından altın ile ilgili gelişmeleri yorumlamaya devam edeğiz.
Tekrar görüşmek ümidiyle,bol kazançlı günler dilerim.
Paylaş