Paylaş
Geride bıraktığımız haftada Borsa İstanbul BIST 100 endeksi 100000 seviyesi üzerine yerleşme çabalarını sürdürdü. Endekste momentum kaybı hissedilmesine rağmen 98500 seviyelerindeki 22-günlük ortalamasının altına düşmemek için oldukça inatçı bir tutum sergiledi. Genel olarak global piyasalarda ılımlı seyirler sürüyor. Avrupa ve ABD endekslerinde yer yer satışlar görsekte bu satışlar kar satışının ötesini geçmiyor ve yeniden toparlanmalar gözlüyoruz. Mevcut durum devam ettiği sürece BIST endeksindeki iştahlı seyrin devam edeceğini düşünüyoruz. 99000 seviyelerindeki 22-günlük hareketli ortalamasının üzerinde kaldığı sürece endeks ibresini yukarı yönde tutmaya devam edecek görünüyor.
Dolar tarafında ise 3.50 seviyesinin altına gerilemekte zorluk yaşanıyor. Buna karşın USDTRY paritesindeki yükselişlerin ise 3.53-3.54 seviyelerinden öteye geçemediğini izliyoruz. EURUSD paritesindeki yükseliş, euro kaynaklı olduğu için içeride EURTRY paritesini etkiledi ve kur 4.00 seviyelerini zorladı. Ancak Dolar / TL paritesinde önemli bir etki görmedik.
BİLANÇO BEKLENTİLİ HİSSE BAZLI SEYİRLER BAŞLAYABİLİR
Borsa’da geçen hafta Tuprs, Eregl, Krdmd gibi sanayi şirketlerinde hareketlerin öne çıktığını izledik. Hareketlerin daha çok hisse bazında yoğunlaşması bilanço beklentilerinin yavaş yavaş borsa’da öne çıkabileceğini gösteriyor.
6 AYLIK BİLANÇOLARIN SON AÇIKLANMA TARİHİ BELLİ OLDU
Bu arada bilançoların son açıklanma tarihi konsolide olmayanlar için 9 Ağustos, konsolide olanlar için 21 Ağustos olarak açıklandı. Bu elbette son tarih. Bu tarihe kadar şirketler kar rakamlarını açıklayacaklar.
GEÇEN HAFTA BAŞKANLARIN SÜRPRİZİ ÖNE ÇIKTI
Geçen hafta AMB Başkanı Draghi’nin konuşmaları Euro’yu güçlendirirken, EURUSD paritesi sert yükselişle 1.1440 seviyelerine kadar yükseldi. Adeta bir Draghi sürprizi yaşandı. Açıklanan Euro bölgesi çekirdek enflasyon verileri de Draghi’yi destekler nitelikteydi.
Ancak geçen haftanın başka bir sürprizi tüm büyük merkez bankası başkanlarının şahin açıklamalarda bulunmuş olmasıydı. Bu gerçekten ilginçti. Ancak dünyanın en büyük ekonomilerinin ileriki süreçte ısınmaya başlayacağının mesajı birinci ağızdan gelmiş olarak algılanabilir.
Önümüzdeki hafta ABD piyasaları bağımsızlık günü nedeni ile Pazartesi günü yarım gün açık olurken, Salı günü ise kapalı olacak. Başka deyişle haftanın ilk iki günü sakin geçebilir. Ancak Salı gününün bir başka önemi var. Trump’ın merakla beklenen sağlık yasa tasarısının ABD Senatosunda oylanması bekleniyor. Bilindiği gibi geçen hafta istenilen destek bulunamamış ve oylama 4 Temmuz tarihine ertelenmişti.
Tasarının yasalaşması ABD Dolarında hareketlilik getirebilir ve bu piyasalarda etkisi hissedilecek seviyede olabilir.
Cuma günü ise ABD Tarım istihdam verisi alınacak. İstihdamdan daha çok saatlik ücretlerdeki artışta enflasyonist baskıların başlayıp başlamadığı izlenecek.
ENFLASYON BEKLENTİLERİN ALTINDA GELDİ AMA KUR ÜZERİNDE ETKİSİ OLMADI
Türkiye’de ise Pazartesi günü Haziran ayı enflasyon verisi haftanın en önemli verisiydi ve %0.27’lik düşüşle beklentilerin altında geldi. Yıllık enflasyon bu veri ile %11.72’den %10.90 seviyesine gerilerken, çekirdek TÜFE verisi de %9.38’den %9.20 seviyesine geriledi. Piyasada dolar kurunda önemli bir etkinin olduğunu görmedik. Piyasalarda Cuma günü TCMB’nin AOFM’ni %11.98 seviyesine çıkarması piyasa algılarını hassaslaştırmış olabilir. TCMB’nin sıkı duruşunun devam etmesini bekliyorum. Gevşeme yönünde hareket için enflasyonda tek hanede kalıcı seyirlerin oluşacağına ikna olana kadar bekleyeceğini düşünüyorum.
Paylaş