Piyasalara yeşil ışık

Fed Başkanı Yellen’ın dün New York Ekonomi Kulübünde yaptığı açıklamalar, gelişen ülke piyasalarında Şubat ayında başlayıp son bir iki haftadır ara veren pozitif havanın tekrar devam edebileceğini gösteriyor.

Haberin Devamı

Geçen hafta konuşan ve ortalığı karıştıran üç Fed başkanının aksine Yellen Mart toplantısındaki tonlamaya paralel mesajlar verdi. Benim dikkatimi çeken en önemli mesajı ekonomide aralık ayından Mart ayında kadar değişim olduğu ve ivmenin azaldığını söylemesiydi. Faiz artırımında temkinli olmak, enflasyonda uzun vadede hedefe yönelik seyrin sürdüğü gibi mesajları biliyoruz.

Yellen’ın dünkü konuşmasından kendi düşünceme iki sonuç çıkarabiliriz. Bunlardan birincisi 27 Nisan tarihindeki Fed toplantısında muhtemelen faiz artırımı pas geçilecek ve güvercin mesajlara devam edilecek. İkincisi ise, Fed sayesinde gelişen ülkelere yönelik oluşan ılımlı havanın etkisiyle 20 Nisan tarihinde yapılacak TCMB Para Politikası Kurulu toplantısında üst bantta faiz indirimine devam edilecek. Ancak bu faiz indiriminin şiddeti 3 Nisan tarihinde açıklanacak enflasyon verisine bağlı olacak. Çekirdek veride katı seyir sürerken, manşet veride sınırlı gerileme olursa faiz indirimi de sınırlı olabilir. Buna karşılık çekirdek veride de geri çekilmeler başladığı görülürse faiz indirimi 75 baz puan seviyelerine kadar uzanabilir.

Haberin Devamı

Her iki düşünce de yurtiçi piyasalarda pozitif havanın devam edeceğini gösteriyor. Nitekim Yellen’ın konuşması sonrasında borsa endeksinde ve TL’de ciddi güçlenmeler görülüyor.

Yurtiçi piyasalarda en yakın dalgalanma yaratmaya aday takvim TCMB’nin yeni başkanının kim olacağı. Mevcut Başkan Erdem Başçı’nın görev süresi 19 Nisan tarihinde doluyor ve yerine kimin geleceği henüz belli değil. Hemen ertesi gün ise faiz toplantısı yapılacak. Bu tarihe kadar başkanlık konusunun netlemesi ve piyasalarda güven kaybına yol açmayacak bir ismin olması önemli olabilir. Ancak elbette piyasalar önce isme bakacağı gibi asıl olarak yapılacak icraatlar’a bakacak. 

Piyasalardan konuşacak olursak Borsa İstanbul BIST 100 endeksinin 85000 seviyesindeki dirençlerini zorlaması yada bu seviyelere yaklaşması beklenebilir. Bunda gelişen ülkelere yönelik oluşan ılımlı havanın önemi büyük. Endekste 85000 üzerine çıkarak yeni bir yolculuğa başlaması için ise yeni bir hikâyeye ihtiyaç var. Bu hikâyede 27 Nisan Fed toplantısından çıkacak kararlar etkili olabilir.  TL’de ise diğer gelişen ülke para birimlerindeki gibi güçlenme devam edecek görünüyor. USDTRY paritesinde aşağı eğim bir süre daha devam edebilir. 2.80 seviyeleri USDTRY için muhtemel seviyeler ancak havanın şiddetine bağlı olarak 2.75 seviyesi da radarın içine girmiş durumda görünüyor. Gelişen ülkeler için Şubat ayında başlayan, Mart ayında Fed’le birlikte ivme kazanan ve son bir iki haftadır dinlenme içinde olan pozitif dalga olağanüstü bir gelişme olmazsa Nisan ayında da devam edecek görünüyor. 

Yazarın Tüm Yazıları