Yaptığım uyarı hala devam ediyor

Haberin Devamı

Sabah itibariyle baktığımızda; $/TL dün 1.7842-1.8054 bandında işlem görmüş ve günlük aşağı sinyali vererek 1.7871 den kapanmıştı. Sabah ise 1.7902-1.7774 bandında hareket ederek genel olarak dünün altında kalmıştır. Trend göstergelerinde uyumsuzluk devam etmektedir.

Ancak hatırlarsanız 1.71- 1.79 arasındaki her yere gitme potansiyeli taşıdığını daha önceki yazılarımda belirtmiştim. Avro etkisiyle bu hareket yukarı doğru gerçekleşmiştir. Trend hareketi olmadığından hala sürprizlere açık bir hareket eğilimi bulunuyor. €/$ dün belirttiğimiz önerimizdekine uygum olarak tepki alımı gerçekleştirmiş, 1.35 seviyelerinden itibaren gelen alımlarla 1.3695 seviyelerine kadar yükseliş gerçekleştirmiştir. Bu seviye önemli olup 1.37’yi görmesi yükselme arzusunu gösterecektir. Teknik olarak 1.3890 seviyelerine kadar sert yükselme potansiyeli taşıyor. Olumlu bir haber bu hareketi rahatlıkla gerçekleştirebilir.

Yurt dışındaki önemli gelişmelere bakarsak; ABD’nin önde gelen bankacılık analistlerinde Richard Bove`a göre Yunanistan`ın temerrüde düşmesi sadece bir zaman meselesi. Avro Bölgesi bankacılık sisteminin henüz elindeki devlet borçlanma kağıtlarını gerçeğe uygun değerlemediklerini, bu yapıldığında bir çok bankanın sermaye artırmaya zorlanacağını, Yunanistan`ın borçlarını ödeyemeyecek olmasına ve bankalarının büyük olasılıkla borçlarını ödeyemez duruma gelmelerine rağmen ne Avrupa ne de Amerikan bankaların ellerindeki devlet borçlanma kağıtlarını gerçeğe uygun şekilde değerlemediklerini,  Yunanistan ve bir grup ülkenin daha temerrüde düşeceğini belirtti.

AB Bölgesinde durum bu. Dün ECB, İspanya ve İtalya tahvilleri aldı. Artık devletler bile tahvillerini ancak (şu ana kadar 143 milyar dolar civarında) Avrupa Merkez bankasına satmak zorunda kalıyor. Peki, bu ne zamana kadar sürebilir? Kaldı ki Çin’in kapısına dayanıldı bile. Çin’in İtalya tahvili alması isteniyor.

Türkiye ile ilgili önemli gelişmelere bakarsak; 2011 yılı ikinci döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre cari fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla yüzde 19,2`lik artışla 318 milyar 404 milyon lira oldu. Sabit fiyatlarla ise GSYH, yüzde 8,8`lik artışla 27 milyar 910 milyon liraya ulaştı.

TUİK geçmiş büyüme verilerini yukarı revize etti. Geçen yıl ilk çeyrekte yüzde 12 olarak açıklanan büyüme hızı yüzde 12,2, ikinci çeyrekte yüzde 10,3 olarak açıklanan büyüme hızı yüzde 10,2, üçüncü çeyrekte yüzde 5,2 olarak açıklanan büyüme hızı yüzde 5,3 olarak revize edildi. 2010 yılı dördüncü çeyreğinde 298 milyar 294 milyon lira olarak açıklanan gayri safi yurtiçi hasıla 297 milyar 541 milyon liraya çekildi ancak büyümede oransal değişim olmadı.

Büyüme 2010 yılının tümü için ise yüzde 8,9`dan yüzde 9`a revize edildi. TÜİK, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin olarak daha önce yüzde 11,0 olarak açıkladığı gelişme hızını da yüzde 11,6 olarak değiştirdi. Kısacası Türkiye büyümeye ve zenginleşmeye tam gaz devam ediyor.

TCMB’nin 100 milyon dolar satış ihalesi açması, USD’yi manipüle etmek isteyenlerin iştahını da kesiyor. Karşılarında rezervi güçlü ve hatta döviz fazlası çok olan bir TCMB var. Mesajları yakından takip ediliyor. Bölgesel bir güç haline gelmekte olan Türkiye’nin TL’sine gelecek talep yadırganmamalı. Hele böyle bir konjonktürde.

Gelelim önerimize; Dünyanın çok karışık olduğu bu günlerde kaldıraçlı işlemlerden uzak durmakta fayda var. Sert ve yüksek oranlı hareketler olabileceği yönünde daha önce yaptığım uyarı kısmen gerçekleşse de hala devam ediyor. Düşük kaldıraç oranlı olmak kaydıyla, €/$ paritesinde 1.3595’in üzeri görüldüğü takdirde 1.3890 için pozisyon (long) alınabilir diye düşünüyorum. Bu hareketin birkaç gün içinde olabileceğini düşünerek hareket etmekte fayda var.

Saygılarımla,

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın kullanıcıya cevabı:

Sayın okurum, öncelikle samimi eleştiriniz için teşekkür ederim. Bu vesileyle olası yanlış anlamaları da eglelemiş olacağız. Öncelikle öneriler günlük pozisyonlar için olup devam ettirilmemesi gerekir. Bu konuda bazı yazılarımda da özellikle belirtme ihtiyacı duydum. Sizin de belirttiğiniz gibi 1.40 lı seviyelerden 1.4097 seviyelerinden satmak üzere alım önerisini 6 Eylül günü yapmıştım. O gün 1.3973 den 1.4281 e kadar yükseldiği için beklenti gerçekleşerek işlem tamamlandı. Günlük pozisyon önerileri uzun vadeyi kapsamıyor ve daha önce de belirttiğim gibi diğer güne sarkıtmadan kapatılmalıdır. Bandlara gelince son zamanlarda koyduğum marjlar tesbit ettiğim bant aralıklarıdır. O yüzden dikkate almadığımı düşünmenize üzüldüm. Gelelim doların yönü hakkındaki öngörümüze, Bir bakan öngörüde bulunursa piyasaya siyasi hedef vermiş olur. Bu nedenle yapmamalarını burda birçok yazılarımda sizlerle paylaştım. Bizim yorumlarımız tamamen verilere dayalı yorum ve en önemlisi "sadece bir öngörü". Bizler de öngörülerimizde yanılabiliriz. Ancak bahsettiğiniz öneride bir yanılma yok. İlginize tekrar teşekkür ederim. Saygılarımla,
 
Hikmet BAYDAR

Yazarın Tüm Yazıları