Trendin sağlıklı hale gelmesini bekleyeceğiz

Haberin Devamı

Bu sabah USD’nın hedeflemiş olduğumuz 1.8240 seviyesini denemiş olduğunu görüyoruz. Dün 1.7835 seviyelerinden 1.81 seviyelerine kadar yükselen $/TL Türkiye piyasaları kapandıktan sonra 1.8289 seviyesini görmüş. Bu sabah 1.8278’den açılarak 1.8158’e kadar düştükten sonra son işlemler 1.8240 seviyelerinden gerçekleşiyor. Bu rakamı daha önceki yazılarıma bakanlar hatırlayacaktır.

Teknik olarak orta vade yukarı sinyalleri devam ediyor. Hala aşırı alım noktasında değil ancak tarihi zirveler olması nedeniyle temkinli hareket ediyor. Spread dediğimiz en düşük - en yüksek fiyat farkı oldukça artmış durumda. Bu da belirsizliği artırıyor.

Son dönemlerdeki bu hareketin ekonomik verilerle alakalı olmayabileceğini daha önce sizlerle paylaşmıştık. Şimdi daha açık olma zamanı. Türkiye’nin dış politikada dişini göstermesi ve Doğu Akdeniz’de haklarını aramak için askeri varlığını devreye sokması her geçen gün daha güçlü ekonomiye sahip olmakta olan Türkiye’nin parasının zayıf olduğu izlenimi yaratılmak istenmektedir.

Hareketlerin gece olması, Türkiye kapalıyken olması bunun bir piyasa ihtiyaçlarından çok manipülatif bir hareket olduğu izlenimi vermektedir. Dolayısıyla ne not artırımı ne dengeli bütçe ne de hızla büyüyen ekonominin bu hareketlerle alakası değil diye düşünüyorum. Dolayısıyla bu güç savaşında TL’nin ne kadar yara alacağını önümüzdeki günlerde daha net göreceğiz.

Yurt dışına şöyle bir baktığımızda TL’nin değer kaybettiği diğer paraların bağlı olduğu ekonomiler için IMF baş ekonomisti ciddi resesyon (durgunluk) sinyallerinin geldiğini ve bu ihtimalin yüksek olduğunu açıklamış. ABD’de bankaların notları düşürülüyor.

FED’in kısa vadeli tahvil satarak uzun vadeli tahvil alacak olması ABD kısa vade faizlerini yukarı, uzun vadeli faizleri de aşağı itme potansiyeline sahiptir. Ama kim bu ortamda vade uzatır merak ediyorum. Yunanistan’ın temerrüde (tahvillerin bedelini ödeyememe durumuna) düşmemesi için acele davranması gerektiği, Ekim ayında ciddi sorunların olabileceği konuşuluyor. Kısacası veriler ne Avro’nun ne de USD’nın TL’ye karşı değer kazanmasını haklı göstermiyor.

Düne göre USD’ye karşı değer kaybeden Avro hareketi de TL’nin USD’ye karşı değer kaybetmesine fırsat yaratsa da sepet bazında sıkıntı olduğu açık.

Önerilerimiz arasında $/TL için bugün şöyle yapın diyemiyoruz çünkü sert yukarı ihtimali olmakla birlikte Boğa tuzağı dediğimiz yukarı gösterip, aldırıp ciddi şekilde düştüğü zamanları da görebildiğimiz için trendin sağlıklı hale gelmesini bekleyeceğiz.

Bu arada ABD’de BOA’nın (Bank of Amerika) notunun düşürülmesi Türk bankacılığını çok yakından ilgilendiriyor. $ swift hareketleri bu banka üzerinden yoğunluklu olarak yapılıyor. Bu nedenle BOA risklerinin acilen gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Gelelim bugün ne yapalım sorusuna; Öncelikle önerilerimizin günlük olduğunu, sadece tahminden ibaret olduğunu ve tutmayabileceğini unutmayalım. Ayrıca bu tavsiye sizin risk tercihlerinize de uymayabilir. Bu bilgiden sonra 76.50 seviyesinden USD/YEN alımı yapıp,76.94 ve 77.16 aralığında satmayı denemek karlı olabilir. $/YEN dip oluşumu sinyalleri veriyor.

Saygılarımla,

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Tüm Yazıları