Paylaş
Dün TCMB döviz satım ihalesinde ortalama 1.8405 TL fiyatla 140 milyon USD satış yapıldı. Teklif ise 610 milyon USD. İhalede en yüksek fiyat 1.8477 TL, en düşük fiyat 1.8400 TL olurken, ortalama fiyat 1.8405 TL seviyesinde oluştu.
Burada ilgimi çeken nokta 610 milyon USD talep gelen 350 milyon USD alıcının olduğu bir ihalede piyasa fiyatıyla sadece 140 milyon USD satış yapılabiliyor. Kalan 470 milyon dolar piyasa fiyatının altında gelen alışlar. Yani alıp piyasaya veririm hesabı yapan alış teklifleri.
TCMB döviz alım ihalesini masaya yatırmamın nedeni yüksek gösterilen alım tekliflerinin gerçekte samimi olmayan alış teklifleri olduğunu ve yüksek talep varmış havası yaratıldığını düşünmemdir. Bu nedenle TCMB ihaleye piyasa fiyatına göre hedef fiyat vererek marjlı teklif verilmesini isterse bu tür fırsatçılar katılımı şişirmez diye düşünüyorum.
Bunun dışındaki gelişmelere baktığımızda şu haber kurun geleceğini tahmin açısından önemli görünüyor, TCMB’nin açıkladığı Ağustos ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendiren JP Morgan, Türkiye`nin dış dengesizliklerinin beklendiği gibi iyileşmeye başladığını bildirdi. Açıklanan verilerin beklentilere paralel olduğunu ifade eden JP Morgan, hali hazırda GSYH`nın yüzde 9.5`i seviyesinde olan cari işlemler açığının bu yıl sonunda 70 milyar dolar ile yüzde 9.1 ve 2012 sonunda 56.8 milyar dolar, yüzde 6.8 seviyesine gerilemesini beklediklerini vurguladı. Cari açık verisine pozitif bir bakış olması sevindirici.
Yurt dışında Yunanistan’ın borcunun sürdürülemez olduğunu %30-40 iskontoların konuşulduğunu görüyoruz. IMF, AB, ECB heyeti resesyonun haziranda daha derin olabileceğini ve toparlanmanın 2013 yılını bulabileceğini belirtti. Sanırım resesyon bir süre daha gündemde kalacak.
ABD satış verileri de pek iç açıcı değil. Moody’s den gelen açıklama gelecek 6-12 ayda ABD’de resesyon olasılığı %40. Dolayısıyla global huzursuzluk ve tedirginlik devam ediyor.
$/TL’ye teknik olarak baktığımızda dün tepki alımı geldiğini görüyoruz. Bunun da sebebi €/$ paritesinde gelen kar realizasyonu. Kısacası çarpraz pariteden dolayı $/TL hafif değer kaybetti. Orta vadeli aşağı sinyalinin kesilmesi için 1.90 seviyesinin üzerine çıkması lazım. Ancak bu ihtimal şimdilik oldukça düşük. Aşağı sinyalinin 5. gününde ve olağan üstü bir gelişme olmazsa ana trend aşağı yönlü.
Bir okurumuzun talebi üzerine $/CHF grafiğine baktığımızda; orta vade aşağı sinyali vermeye başladığını, sinyalin 2. gününde olduğunu görüyoruz.0.90 seviyesinin kritik derecede önemli olduğunu özellikle belirtelim. Günlük yukarı sinyal vermiş olması bugün tekrar yukarıyı deneyeceğini gösteriyor. Orta vade aşağı sinyalini bozması için 0.9320 seviyelerine kadar çıkması gerekiyor.
Önerimiz; $/TL’de her tepki çıkışını kademeli satış fırsatı olarak değerlendirerek düşüşleri kara çevirmek olacaktır. Bu arada $/JPY paritesini yakından takip etmenizde yarar var. 76 seviyelerinden yukarı her an önemli hareketler yapabilir.
Saygılarımla,
Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com
Paylaş