Paylaş
Uzun zamandır ciddi dalgalanmalar beklediğimizi sizlerle paylaşmıştık. Avro bölgesindeki borçların ödenememesi kaygılarının artması, Global büyüme hedeflerinin hızla aşağı çekilmesi piyasalarda ciddi dalgalanmalara neden oluyor.
Peki global krizin tetikleyicisi durumunda olan ABD’nin para birimine olan talep mantıklı mı? Öncelikle AB bölgesi ülkelerin tahvilleri ödeyememe riskinin artması çok önemli bir olaydır ve daha önce böyle bir risk hesaplamalarda bulunmuyordu yani yurt dışında bu tahviller ‘zero risk’ yani sıfır risk sınıfındaydı. Şimdi risk tanımlamaları değişiyor ve bu ülke tahvillerinin sıfır risk olmadıkları fiyatlanıyor. Bu nedenle risk fiyatlara giydirildiği için söz konusu ülke tahvillerinin faizleri yükseliyor. Eski Türkiye’yi hatırladım birden. Fırlatılan anayasa kitapçığıyla Türkiye riski hemen artırılıveriyordu. Şimdi dengeler değişiyor. Nerden nereye...
Son oyunlara bir bakalım, ABD bankaları kendi gözlerindeki çöpü görmeden Avrupa bankalarındaki risklerini sınırlamaya çalışıyorlar. Tabi bu durum Avro’dan çıkmak demek. Dolayısıyla ABD bankalarının avro risk ayarlamaları (açıkça söylersek AB bankalarındaki paralarını dolara dönüp çekmeye çalışmaları) €/$ paritesini bir anda çökertti ve 1.3174’e kadar düşürüverdi. Hareket kısa vadede aşırı. Bu nedenle de teknik göstergeler anormal bir durum sinyali veriyor. Örneğin bollinger band dediğimiz teknik göstergenin bandının dışına sarkması anormal giden şeyler var sinyalidir. Normal şartlarda aşırı bir ters hareket bekleriz. Ama bu piyasa koşullarında herkes ne bekleyeceğini de şaşırmış durumda.
€/$ paritesinin 1.45’lerden 1.32 seviyelerinin altına gelmesi $/TL grafiğini de USD lehine oynatmış durumda. Sepette TL değerini korusa bile bu hareketlerle USD değer kazanır. $/TL de orta vade yukarı sinyalleri bugün dahil 21 iş günüdür devam ediyor. Normal şartlarda bugünlerde aşağı sinyali gelmeliydi. Ancak diğer Avro’daki aşırı dalgalanma bu sinyali geciktirecek gibi görünüyor. Bu arada $/TL de aşırı yükseldi sinyalleri gelmeye başladı haberiniz olsun. Orta vade aşağı sinyali için bugün 1.84 seviyesine inmesi gerekiyor. Şimdilik hiçbir gösterge bunu söylemiyor. Mevcut şartlarda 1.9117 seviyesine kadar önemli bir direnci yok.
Hatırlarsanız global resesyon sinyali emtea, petrol ve borsalar için olumsuz olacak demiştim. Arkasından da pozisyon ayarlamaları nedeniyle kurlarda geçici ve önemli oynaklıklar olabilir. Avrupa’daki belirsizliklerin artması özellikle AB ülkeleri devlet tahvillerinin dünyanın dört bir yanında olması ve herkesi ilgilendirmesi nedeniyle Asya da dahil herkesi önemli şekilde etkileyecek gibi görünüyor. ABD tahvillerini en fazla alıcısı Çin olduğu için ABD temerrüde düşse Çin de batar. Aynı durum AB bölgesi ülke tahvillerini alan banka ve ülkeler için de geçerli.
Fırtınalara karşı hazırlıklı olmanızda fayda var.
Saygılarımla,
Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com
Paylaş