Paylaş
Yeni bir haftanın ilk gününe $/TL paritesinin 1.85 seviyelerine gelmesiyle başlıyoruz. Yukarı sinyalinin 15. iş günündeyiz. Göstergeler aşırı riskli bölgeye yaklaşmış durumda. Ancak satış gelebilir diyebileceğimiz noktada değil. Trend aşağı döndü diyebilmemiz için 1.78 seviyesine kadar soluksuz düşmesi lazım. Bu olasılık şimdilik zayıf görünüyor. Ancak ciddi müdahaleyle olabilecek bir hareket.
€/$ paritesi Avrupa bölgesindeki olumsuz gündemlerle, (Avrupa Mali İstikrar Fonunun (EFSF) büyüklüğünün artırılmasının not indirimine neden olacak sonuçlar doğurabileceği, borçlanma kaygıları vb.) 1.3363 seviyesine kadar düştü. Bu hareket çarpraz parite etkisiyle TL’ye dolara karşı değer kaybettirdi. Ama olay bu kadar basit değil. TL ayrıca değer kaybediyor.
Hatırlarsanız 25 Temmuz tarihli “şimdi gelelim neler olacağına” başlıklı yazımda kurların yükselmesinin ekonomide ne gibi tahribatlar yapacağını sıralamıştım. TCMB beklenti anketinde kur beklentileri o günden bu yana hep yükseldi, ayrıca maliyet enflasyonu da artmaya başladı. Bono faizleri yükseldi ve kredi faizleri de yukarı gidiyor. Kısacası veriler o güne göre daha da kötüleşmiş bulunuyor. Kapasite kullanım oranı düşük olduğu halde kredi sıkılaştırmasını pek anlamlı bulmadığımı o zaman da belirtmiştim ve hala da bu eğilim devam ediyor. Sanırım batıyla birlikte resesyona girdiğimizde geç kalmış olacağız.
Şu soralar Türkiye’nin içinde bulunduğu ülkeler grubunda dolar alım eğilimi bulunuyor. Bu nedenle global trend bu diyip rahatlıkla sıyrılabiliriz. Ama gerçek bu değil. Türkiye global resesyonun çok ciddi ihtimal dahilinde olduğu global piyasalarda en hızlı büyüyen ülke konumunda. Veriler de diğer ülkelere nazaran daha iyi. Ayrışması gereken bir piyasa. Bu nedenle road showlar ile Türkiye ekonomisindeki gelişmeler anlatılmalı.
Bu arada dolar yukarı gittikçe yukarı gidecek yorumları artmaya başladı. Zira yatay dirençleri kalmadı ve nereye gideceği belli değil. Spekülatörler Güney Kore gibi bazı ülkelerde yaptıkları dalgalandırmanın bedelini ödediler zira ciddi müdahalelerle kur seviyeleri dizginlenmeye çalışılıyor. Hatırlarsanız ciddi dalgalanmalara hazır olun spekülatörler bunu deneyecek diye daha önce size tahminde bulunmuştum. Zira başka yerlerde bu denenmeye başlamıştı bile. O günden bugüne ciddi dalgalanma ile birlikte TL değer kaybetmiş bulunuyor.
Gelelim günlük önerimize; TL’de yukarı trendin devam etmesi ve paritelerdeki ciddi dalgalanma potansiyelinin devam etme olasılığı nedeniyle önemli kur riski alınmaması, $/YEN yukarı ihtimali artması nedeniyle. 76.20 seviyelerine yaklaştıkça kademeli alım yapılması, 76.80 ve üzerine de satış yapılması günlük bazda karlı olabilir.
Saygılarımla,
Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com
Paylaş