Geçmiş yazılarımızda başlıca üç noktaya değindik. Türkiye ekonomisinde ısınma söz konusu değil, kredileri sıkmaya gerek yok, TL`nin değersizleşmesi cari açığı kapatmaz çünkü ara malı ithal ediyoruz ve Türkiye`de cari açık sorunu ABD`nin kinden fazla değil Toplam ticaret hacmine oranı %15-%25 arasında olması normaldir. Şimdi Moody`s açıklama yapmış ve Tüketim ekonomisi ABD`ye borçlarını çevirememe riski olmasına rağmen söylemediği şeyi bize söylüyor.
İç talebi dizginle diyor. İç ve dış dengesizliklerin nota aşağı yönde baskı yaptığından bahsediyor ve nota aşağı baskı yapan dış dengesizlik ABD ve AB bölgesinin notunu indirmiyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu demezler mi adama? Bu arada takdirle karşıladığım bir hareket Çin rating kuruluşu Dagong Global Creditten geldi ve ABD`nin borç tavanı sorununu çözmesi borçlanma sorunu çözmez diyerek notunu düşürdü. Bu arada İtalya ve İspanyada da faizler en yüksek seviyelerinde. Yani durum AB bölgesinde daha da vahim.
ABD`de son açıklanan ekonomik veriler beklentilerden kötü gelince çift dip kriz sendromu tekrar başlamış bulunuyor. Açıkçası paritelerde sürpriz ve ciddi orandaki dalgalanmaları her an yaşayabiliriz. Krizin başladığı dönemdekiler gibi.
Bugün TCMB Para Politikası Kurulu sürpriz bir toplantı yapıyor saat 12.00’de gelecek açıklamalar $/TL de etkili olacak. Global büyüme endişeleri ve AB borçlanma sorunu üzerine yapılacak toplantıda karşılıkların (bizim artırılmamalıydı dediğimiz) azaltılması kararı çıkabilir.
Gelelim bugüne; €/$ paritesinde günlük ve orta vadeli sat sinyali olması nedeniyle 1.4215`lere gevşeme olabilir. Satıp aşağıdan almak mümkün gibi görünüyor. $/TL de €/$ paritesindeki gevşemeye bağlı hafif yukarı denemeleri olsa da sepette değer kazanmasını beklediğimiz için gevşeme 1.6715’e kadar sürebilir. Bu nedenle $/TL de de 1.70 ‘ere yaklaştıkça satıp gevşemelerde yerine koyarak düşüşten etkilenmeyebiliriz gibi görünüyor.