Paylaş
Dün TL’de iki farklı piyasa gördük. Sabah daha çok sıkışık ve yatay seyreden 1.7950 direnci civarında sıkışmış bir TL akşam ise 1.81 seviyesine kadar hızla yükselerek önemli direncinde adeta “stop order” dediğimiz zararına pozisyon kapattırmaya yönelik daha dalgalı bir TL piyasası.
Dün yazımda Kore ve bazı ülkelerin kurları yakın takip ederek hızla müdahale ettiklerini belirtmiştim ve Yetkilileri spekülatörlere karşı aman daha dikkatli olun diye bu platformdan uyarmıştım.
Dün akşam saatlerinde 19’dan sonra agresif bir davranışla önemli direncinin üzerinde kalarak önü belli olmayan yeni zirvelere hazır hale gelmiş bulunuyor. Daha önce gün içi 1.8240 zirvesini gördüğünden aynı seviyeyi test etmemesi için bir neden kalmadı. Orta vade yukarı sinyalleri devam eden $/TL grafiği henüz aşırı yükselmiş sinyali vermemektedir.
Sabah itibariyle baktığımızda 1.81 seviyelerinin üzerinde kalmayı başarmış bir $/TL paritesi olduğuna göre gün içi TL’yi destekleyen yeni bir haber olmadığı takdirde 1.8240 hedefiyle hareket eder diye düşünüyorum.
€/$ grafiğine baktığımızda sert düşüşü hazmetmeye çalıştığı izlenimi görüyorum. Tabi bu süreçten sonra tekrar düşüşün devam etme olasılığı da devam ediyor. Çünkü parite hala aşağı sinyali üretiyor ve henüz aşırı satıldı sinyali yok. Şimdilik 1.36 seviyelerini destek haline getirmeye çalışıyor görüntüsü olsa da bu sinyal pek güvenilir değil.
Kısacası “volatilite” dediğimiz dalgalanma artarak devam edecek diye düşünüyoruz ve $/TL, €/$ daha önce önemle belirttiğimiz gibi aşırı dalgalanmalar yaşayacak gibi görünüyor. Bu nedenle de önerimiz kaldıraçlı piyasalarda fazla risk almamanız ve yukarıda belirttiğim trendlerin aksine pozisyon almamanızdır.
Bu yorumların yanında bugün farklı bir konuya daha değinmek istiyorum; Bildiğiniz gibi bazı bankalar geçtiğimiz dönemde CHF ve Yen kredi kullandırarak sade vatandaşa ev aldırmışlardır. Parite riskinden haberdar olmayan bu insanlar faizi düşük diye ikna olarak bu riski bilmeden ve yeterince bilgilendirilmediklerine inandığım bir şekilde bu kredileri kullanmışlardır.
Futures işlem için sözleşme imzalayan insanlara nasıl piyasanın çok riskli olduğuna dair bilgi notu imzalatılıyorsa aynı şekilde TL dışı kredi alanlara da böyle bir yazı imzalatılmalıdır. Kaldı ki CHF ve Yen pariteleri birçok profesyonel para yöneticisinin bile takip etmekte zorlandığı paritelerdir. Sorumluluk ilkesi sosyal sorumluluk ilkesi bu tür eylemlerin yapılmamasını gerektirdiğinden BDDK’nin bu ilkeler çerçevesinde ilgili bankaları kredi kullandırım tarihindeki USD/YEN paritesini baz almaları konusunda ikna edebilirse bu sosyal yarayı da çözerek geçmişteki başarılarına bir yenisini daha ekleme imkanı olacaktır. Binlerce kişinin mağdur olduğunu ve evlerinden olduklarını (veya olama mak için son çırpınışlarını yaptıklarını) unutmayalım.
Her şey gönlünüzce olsun;
Saygılarımla,
Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com
Paylaş