Paylaş
USD/TL dün 29 Mart gününden beri devam eden orta vade aşağı sinyallerini bitirdi. 1,7865 seviyesinden güne başlayan parite gelen alımlarla 1,8010 seviyesine kadar çıkarak orta vade bazı önemli sinyallerin yukarı dönmesine neden oldu.
Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com
1,80 seviyesinin üzerinde kapanarak güçlü bir kapanış yapan parite bu sabah 1,7950-1,8010 bandında işlem görmektedir. 1,7880 önemli destek durumuna gelmiştir. 1,8020-1,8090 bandında da önemli dirençleri bulunan parite yatay seyirde dalgalandığı için sağlıklı bir trend hareketine sahip değildir. Bollinger bands göstergesinde banda aralığı iyice açıldığından sert büyük hareketlere uygun bir piyasa koşulları içerisinde olduğundan dikkatli olmakta fayda var.
Avro/TL paritesine baktığımızda; USD/TL paritesindeki sert yükselişin burada düşüşle dengelenmediğini görüyoruz. Dolayısıyla sepet bazında TL değer kaybetmiş gibi görünüyor. Orta vade yukarı sinyali veren parite dün 2,3548 seviyesinden güne başlamış ve 2,3621 seviyesinden gelen satışlarla 2,3399 seviyesine kadar gevşemiştir. Kapanışı 2,3458 seviyesinden yapan parite bir önceki günle aynı seviyelerde kalmıştır. Bu sabah ise 2,3427-2,3484 bandında hareket etmektedir. 2,36 seviyeleri direnç olduğundan ve yatay seyirde hareket ettiğinden sağlıklı bir trend hareketi içerisinde bulunmamaktadır.
USD/JPY paritesi orta vade yukarı sinyalleri üretirken 100 seviyelerine doğru yaptığı sert yükselişin kar realizasyonlarını yaşamaktadır. Sinyallerin orta vade aşağı dönebilmesi için 96,53 seviyesinin altından işlem görmesi yeterli olacaktır. Şimdilik her iki tarafa da hareket etme potansiyeli bulunuyor.
GBP/USD paritesi orta vade yukarı sinyalleri gelmeye devam ederken 1,5370 seviyelerindeki direncine takılmış görünüyor. Dün kar realizasyonlarıyla gevşeyen parite 1,5250 seviyelerinden işlem görüyor. Yukarı sinyallerinin son bulabilmesi için 1,5119 seviyelerine gevşemesi gereken paritede şimdilik dalgalı seyri devam edecek gibi. Her an sert bir şekilde iki tarafa da hareket edebiliyor. Bu nedenle çok dikkatli olunmalı.
€/$ paritesi dün 1,3002-1,32 bandında dalgalandı. Orta vade yukarı sinyalleri gelmeye devam eden paritede son iki iş günüdür marj genişledi. Her satış alımlarla, her alış da satışlarla karşılanıyor. Dengesiz bir görünüm vermesi, sağlıklı bir trend içerisinde olmaması riskleri artırıyor. Yukarı sinyalleri nedeniyle yukarı ihtimali fazla olsa da yukarı trend için 1,3150 seviyesinin üzerinde birkaç gün vakit geçirmesi gerekmektedir.
Altın beklediğimiz tepki alımlarını yapsa da dün gelen açıklama en az bir ay altının önünü kesmiş durumda. Güney Kıbrıs Merkez Bankasından onay geldiği takdirde bir ay içerisinde altın satışı yapılabileceğini duyurdu. Dolayısıyla yukarı gitmesi iyice zorlaştı. Yatay seyirde hareketine devam edebilir.
Yurt dışında çok sıcak gündemler görüyoruz. Büyüme ve üretim verileri beklenenin altında geldikçe karamsar tablo ortaya çıkmaya başlıyor ve parasal genişlemeci konuşmalar yapılıyor. Durgunluk gittikçe şiddetini artırırken spekülasyonlar da piyasaları dalgalandırabilir. Bu arada Egan Jones’un Almanya’nın notunu indirmesini diğer rating kuruluşları takip ederse Avro’da çok ciddi değer kaybı olabilir. Çünkü Almanya şu an AB bölgesini sırtlayan ekonomi.
Bu arada Brezilya Merkez Bankası’nın faiz artırımına gitmesi dikkat çekici. Nedenini iyi irdelelememiz gerekiyor. Çünkü aynı fon gruplarının ilgilendiği iki ülkeden biriyiz ve Türkiye tersini yapıyor. Aman hata yapmayalım zira telafisi zor. Brezilya’nın faiz yükseltmesinin sebebi enflasyon.
Önerimiz; 1,30 seviyesine yaklaştıkça €/$ alarak dalgalanmayı kullanmak teknik açıdan mantıklı görünüyor. Bu arada 1,30 seviyesinin altını gördüğü takdirde 1,2947 seviyesine kadar satış gelebilir. Bu nedenle 1,2989 seviyesine stop koymakta fayda var.
Paylaş