Tarihi fırsat yaklaşıyor

Geçen hafta bankaların merkez üssü olduğu bir satışla borsada değer kaybı sürerken döviz cephesinde yükseliş devam etti.

Haberin Devamı

10 yıl vadeli tahvil faizinde ise bir ara % 13,20 test edildiyse de kapanış % 12,70 ile önceki haftanın 0,2 puan üzerinde gerçekleşti. Bir dengelenme çabası var. Başarılı olur mu ? Yanıt üretmek zor.   

Kasvetli Kasım havasının besin kaynağı ABD’de devam eden yargı süreci ve bu sürecin tetiklediği haber akışı olmaya devam ediyor.  

BANKALAR YETERİNCE UCUZLADI MI ?                  

Sonda söyleneceği başta aktarayım evet. Türk bankaları Kasım başına göre % 11 Eylül başına göre Türk Lirası bazında % 20 değer kaybederek aşırı ucuz sayılacak fiyatlara geriledi.

Yabancı gözü ile değer kaybı çok daha yüksek. Ağustos sonunda 54.000 $ olan bankacılık endeksi geçen haftayı 38.500 $ seviyesinde tamamlayarak 13 haftada % 30’a yakın göreli iskonto yaşadı. 

Haberin Devamı

Yukarıdan aşağı % 30 gerileyen bir varlık düştüğü yere tekrar çıkabilirse bu aşağıdan yukarı % 43 prim anlamına gelir. 

Bu noktada yanıt aramamız gereken iki kritik soru var
 
1- Banka hisseleri daha da ucuzlar mı ? 
 
2- Birkaç ay sonra bu kaybı geri alma şansları nedir ? 
 
ABD – Türkiye ilişkileri Trump yönetiminin PKK’nın Suriye versiyonu YPG’ye güçlü silah desteğini başlattığı günden bugüne artan bir hızla kötüleşiyor. Zarrab davası bu ilişkiyi daha da gerdi.
 
En geç 4 Aralık’ta başlayacak jürili duruşmalar ile bu konu gündemde daha da öne çıkacağa benziyor. Kredi kuruluşları dahi konuya ilişkin senaryo analizleri yayınlamaya başladılar. 
 
Kısa vadede belirsizlik kaynağı olan başlıklar varlığını koruduğu sürece borsada güçlü ve kalıcı bir yükseliş yaşanması sürpriz olur.
 
Ara ara limitli tepki yükselişleri yaşansa da aktörlerin yeni fiyatlara alıştıkça ve negatif haber akışı sürdükçe borsanın daha düşük değerlere gerilediğine şahit olabiliriz.  
 
Bir sene önce BIST Banka endeksi 125.000 puandı. Ağustos ayında test edilen 187.000 ile sektör hisseleri dokuz ayda % 50 prime imza attı. Geçen hafta 152.000 yakınlarında kapanarak bu primin nominal olarak yarıdan fazlası geri verildi.
 
Reel açıdan ise banka hisseleri kaydettikleri primin aslında tamamını yitirdiler. Çünkü aradan geçen bir senede sağladıkları kar ile sektör hisselerinin öz-sermayeleri % 17 artış kaydetti.
 
Başka bir deyişle geçen yılki 125.000 puanın ( bu değeri yüzde on yedi arttıralım ) bugünkü karşılığı 146.000 puana denk gelir. 
 
Aşırılaşma adreslerini ( en kötü senaryoda fiyatların gerileyebileceği N noktaları ) tahmin etmeye çalışırken yararlandığım ( yukarıda grafik ) iki geniş bollinger bandına bir arada baktığımda Aralık ayı içinde negatif haber akışının sürmesi durumunda BIST Banka endeksinin savrulabileceği major destek hattının 135.000 – 140.000 bandı olduğu yönünde bir sinyal alıyorum. 

BANKA HİSSELERİNDE DÜŞÜŞ SÜRER Mİ ?                  
 
Ancak bu teknik hal bize banka endeksinin bu seviyeye düşeceği yönünde bir mesaj üretmiyor. Olur da düşüş sürürse bu bölgede birileri artık yeter der ve alışa geçer diyor. 

Bu bakıma geldiğimiz noktada hımm öyle mi satalım o zaman demek rasyonel olmaz. Ekim sonunda “ Kasımda Aşk Başkadır “ başlıklı Pusula ile bu menşe de bir çıkarıma vesile olacak değerlendirmemi sizlerle paylaşmıştım. Artık ne zaman alınır sorusuna yanıt aramak daha doğru. 
 
 
Lafı geveleme BIST Banka endeksi 135.000 – 140.000 bandına düşer mi düşmez mi sen bana onu söyle diyenler vardır eminim okurlar içinde. Olsa dükkan sizin inanın ben de çok merak ediyorum.

Bu kritik soruya tüm samimiyetimle kardinal bir yorum getireyim. 

13 haftadır süren düşüş trendinin yandım anam paniği ile bu bölgenin test edilmesine neden olacak bir final sahnesi barındırması senaryosunun asgari % 40 şansa sahip olduğunu ve bu senaryo gerçekleşirse banka hisseleri adına şartların çok çekici hale geleceğini düşünüyorum.

USD,TUFE ve TL bazı grafiklere ilave etmek üzere bir de bizim bankaları elin oğlunun bankaları ile kıyaslayalım. Aşağıda BIST Banka endeksinin DAX Banka endeksine ( euro bazında ) oranı yer alıyor. 
 
 
Geride kalan sekiz yıl ağırlıkla 225 – 375 bandında bir dalgalanma olduğunu görüyoruz. 238 olan cari oran bizim bankaların Alman bankalarına kıyasla en iskontolu olduğu noktaya yüzde dokuz uzaklıkta. Tersine yani görece pahalı sayabileceğimiz bölge ise cari fiyatların yüzde altmış üzerinde

DEÄžERLEME OLARAK BANKALAR                 

Bantlar grafikler bir yana gelin bir de meseleye temel değerleme yönünden bakalım. 

Fiyat kazanç oranı yatırım seçeneklerini kıyaslarken kullandığımız en yalın ve uygun değerleme rasyolarından biridir.  

Size senede 20.000 TL kira geliri sağlayan bir ev 400,000 TL’ye satılıyorsa ev 20 F/K’dır. Yani fiyatı senelik sağladığı kazancın yirmi katıdır.

Eğer söz konusu yatırım seçeneği bir ev değil de bir şirketse para daha hızlı dönsün isteriz. Ne olursa olsun ticaret ev almaya kıyasla daha yüksek risk içerir. Evde en kabadayı kiracı bulamaz para kazanamazsınız. Bakım onarım masrafları ile uğrayabileceğiniz zarar cüzidir.

Ancak bir şirket işler yolunda gitmezse pekala sermayeyi kediye kaptırabilir. Bu nedenle ev 20 F/K ise şirket 12 bilemediniz 14 F/K olmalı ki konut ile kıyaslanabilir değerde olsun.

Bu şirket sanayi işletmesi değil de bir banka ise risk düzeyi daha yüksek bir alanda faaliyet gösterdiği için F/K’nın daha da düşük olması beklenir.

Sanayi şirket 12 F/K ise banka hissesi 8-9 F/K olmalıdır.

Cari fiyatlar ile Türkiye’de banka hisseleri ortalama 5,5 F/K.

Eğer BIST Banka endeksi % 10 daha değer kaybederse bankalar 5 F/K’ya gerileyecek.

ABD’nin alenen düşman konumuna yerleştirdiği İran’da şirketler ortalama 7,5 F/K ile işlem görüyor.

Özetle Türk bankaları aşırı ucuz sayabileceğimiz değerlere geriledi.

Yukarı yönlü marj oldukça yüksek aşağı yönlü marj ise kısıtlı.

Tabi bu iskonto da yok yere oluşmadı.

Nedeni ABD -Türkiye ilişkilerinde yüksek gerilim ve geleceğe yönelik güçlü sis bulutu.

ABD - TÃœRKÄ°YE Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ°NÄ°N GELECEĞİ                  

Dava süreci ve tetikleyebileceği yeni gündem başlıkları ile bir süre daha gerilimin sürmesi muhtemel.

Ancak Aralık veya Ocak ayı içinde Zarrab davasının sona ermesini takiben ben tansiyonun görece düşeceğini ve ilişki durumunun AB ile şu an süren durağan hali anımsatan bir görünüme bürüneceğini yüksek gerilim içeren güncel durumda tablonun bir restleşmeye veya Türkiye ekonomisine ağır hasar verebilecek bir faza taşınmayacağını düşünüyorum.

Nitekim tarafların gidişattan memnun olmadıkları ve karşılıklı bir dengelenme politikasının peşinde oldukları çıkarımını yapabileceğimiz Cuma günü gerçekleşen Trump – Erdoğan görüşmesi de bu tezi destekliyor.

BANKALAR NE KADAR YÜKSELEBİLİR ?                    

Bu nedenle banka hisselerinde yaşanan değer kaybının ve önümüzdeki haftalarda gerçekleşme ihtimali olan ilave gerilemelerin kalıcı bir duruma işaret etmediği,

2018 ilk yarısı içinde BIST Banka endeksinin 200.000 puan civarına yükselme potansiyeli taşıdığı görüşündeyim.

Ne 200.000 mi bu çok iyimser diyenler olacaktır. BIST Banka endeksi beş sene önce 200.000 puandaydı. O günden bugüne banka öz-sermayeleri % 75 arttı. O günün 200.000 puanının bugünkü karşılığı kabaca 375.000 puana denk gelir.

Şartlar iyiyken fiyatlar kötü ( yüksek ) , şartlar kötüyken fiyatlar iyidir ( ucuzdur )  

2018 yılında banka endeksi en azından 300.000 olamaz mı ?

Asıl iyimserlik bunu iddia etmek olur. Ben şartların bu ölçüde düzelmesini beklemiyor, var olan bilgi setiyle banka endeksinde yukarı yönlü potansiyelin 225.000 civarı ile kısıtlı olduğunu düşünüyorum.  

Strateji yazım Pusula artık pazartesi günleri saat 13:30’da yayınlanacak.

Bugünü bankalara ayırdım ve Türkiye piyasalarına yönelik kapsamlı 2018 tahminlerimi bir sonraki yazıya bırakmak zorunda kaldım. Haftaya buluşmak dileği ile …

PARANIN YOLU - Günlük Değerlendirmeler  

Hafta içi her gün saat 08:45’de Kanal B‘de ve Paranın Yolu adlı video haber serisi ile http://bigpara.hurriyet.com.tr/  de piyasaları değerlendiriyor, genel stratejiye yönelik görüşlerimi pazartesi günleri 13:30’da yine BIGPARA ‘da yayınlanan köşe yazım Pusula ile okurlara aktarıyor, haber akışına bağlı anlık tespitlerimi twitter adresimde ( @eralkarayazici ) paylaşıyorum.

Pusula yayınlandığında haberdar olmak ve ücretsiz olarak tüm posta pusula gönderilerine yayınlandığı anda ulaşmak için abone olabilirsiniz. http://pusulaninotesi.com/posta-pusula/

Yazarın Tüm Yazıları