Küresel piyasalarda ise ılımlı pozitif bir seyir gördük. Hisse senedi marketleri ve dolar ortalama % 1 değer kazanırken altın gümüş ikilisi % 5’lik sert bir savrulmaya sahne oldu.
TÜRK VARLIKLARININ GÜÇLÜ POZİTİF PERFORMANSINDA NELER ETKİLİ DERSENİZ ÖNCELİK SIRASI İLE ;
1- Zarrab davasında hakim tapeler dinlensin dedi ve kararın Noel öncesi alınması artık nerede ise imkansız. Yüksek olasılık ile dava Ocak ( belki Şubat ) ayında sonuçlanacak.
Ne var bunda demeyin. Kısa vadeli işlem yapan yabancılar için bu son derece önemli. Önceki hafta her ne kadar büyük ölçekte fiyatlanmış olsa da Aralık ayı içinde kötü haber gelebilir diye bakılan Türkiye varlıkları Ocak ortasından önce bu cepheden kötü haber gelmez sosuna kavuştu.
Hal böyle olunca alış hevesinde olup kötü haberi bekleyen aktörler harekete geçtiler.
2- Türk varlıklarında nerede ise son dört yıldır yaşanan hemen her olumlu piyasa fiyatlamasının ortak paydası aşırı iskonto & göreli iskonto.
Eylül – Kasım periyodunda gerçekleşen sert negatif ayrışma ile Türk varlıkları yeniden hem alternatiflerine kıyasla hem değerlemeler itibarı ile aşırı iskonto içeren fiyatlara kavuştu
3- Perşembe günü TCMB’nin fiili faiz oranında artırıma gitmesi bekleniyor.
BORSA İSTANBUL
Kasım ayının son haftasında tahvil piyasası ile başlayan, önceki hafta döviz kurlarındaki gerileme ile süren olumlu havada son sahne borsanın oldu.
Denge arayışı ile haftanın ilk üç işlem gününde 105.000 puan etrafında seyreden BIST 100 endeksi son iki gün dış marketlerden de destek bularak 108.000 puana dayanmayı başardı.
Geçen hafta Pusula’da yer verdiğim artık kademli alışların yanlış olmayacağı yönündeki değerlendirmeyi takiben Perşembe sabahı da (ABD’nin Kudüs kararına rağmen ) twitter adresimde borsada pozitif senaryoların şansının görece arttığını düşündüğümü paylaşarak adım hıdır elimden gelen budur tadında üzerime düşeni yapmaya çalıştım.
https://twitter.com/eralkarayazici/status/938621791773298688
Borsada yükseliş sürer mi derseniz Zarrab davası ve tetikleyebileceği süreçler gündemden tamamen düşene kadar yukarı yönlü marjın limitli olduğunu 110.000 ( veya 112.000 ) gibi bir seviyede satıcıların yeniden baskınlık kazanabileceğini düşünüyorum.
Eğer haftanın ilk yarısında TCMB kararı öncesi borsa değer kazanır ve direnç seviyelerine ulaşırsa karar sonrası ( Perşembe – Cuma ) beklenti bitti refleksi ile ölçülü değer kayıplarına şahit olabiliriz.
EFSANE GERİ DÖNEBİLİR
Eski okurlar hatırlayacaktır. 2015 sonunda 2016 yılında en iyi getiriye aday bulduğum finansal seçeneğin gümüş olduğunu aktarmıştım.
Finansal piyasalarda her öngörünün doğru çıkması nerede ise imkansız. Şükür ki bunda mahcup olmadım ve 14 $ ile başladığı yılın ilk yarısında gümüş sert bir yükselişe imza atarak Temmuz ayında 21 $’a yükselmeyi başarmış 2016 bütününde de açık ara farkla en çok kazandıran finansal seçenek olmuştu.
2016 yılının ilk yarısında gerçekleşen % 50’lik ralliyi takiben gümüş düşüş trendine girdi. 17 aydır değer kaybediyor.
Bu ay satışlar hızlandı ve hafta 15.85 $ seviyesinde tamamlandı.
Önümüzdeki 2-3 haftalık perdede gümüşte 16.75 $ altında 1275 $ ile limitli bir tepki pekala mümkün.
Ancak bunun yakın vadede bir ralliye dönüşmesini beklemiyorum. Aksine belki bu tepkiyi dahi başaramadan gümüş cephesinde değer kaybının 14,50 – 14.75 $ bandına altında 1180 $ civarına kadar sürebileceği görüşündeyim.
Çünkü gümüş altın ikilisinin ralli yaşamasının ön koşulu ( olağan dışı jeopolitik riskler olmadıkça ) doların dünyada değer kaybetmesidir.
Oysa USD Türkiye’deki seyrin aksine dünyada güçlü ve bir süre daha gücünü korumaya aday görünüyor. ( Dolar Türkiye’de ne olur sorusunun yanıtı farklı ve TL’de saklı )
Trump vergi paketinin yanında ABD para birimini destekleyecek yeni bir beklentiyi piyasa aktörlerinin radarına yerleştirdi; altyapı yatırımları.
Beyaz Saray Ocak ayı içinde bu planın detaylarını kamuoyu ile paylaşacak.
Tüm bu set ana rüzgarın bir süre daha USD’nin arkasında kalmasına gümüş & altın ikilisinde de yukarı yönlü atakların bir tepkiden öteye gidememesine neden olacağa benziyor.
İşte bu nedenle de gümüş & altın ikilisi kısa vadede ölçülü bir tepki yükselişi yaşayabilecekse de 2018 yılının ilk bölümünde ilave değer kayıpları ile karşılaşabilir.
Altın özelinde 1180 $ civarı gümüş özelinde de 14.50 – 14.75 $ bandı test edilebilir.
Ötesi olur mu ? Sanmıyorum.
Aksine gümüş & altın ikilisinin hele de yıla satıcılı şekilde başlayacak olurlarsa sonrasında rotayı yukarı çevirme ve yatırımcılarını sevindirme şansı yakalayacakları görüşündeyim.
Finansal piyasalarda varlık seçimi kadar fiyat ve zamanlamaya da önem vermek gerekiyor.
Gümüş 2015 sonundaki değerine yaklaşacak başka bir deyişle geride kalan iki yılın priminin nerede ise tamamını yitirecek olursa fiyat son derece çekici bir düzeye gerilemiş olur.
2018 içinde yeniden 20 $ civarına tırmanarak dolar bazında % 35 getiriye imza atabilir mi ?
Bence pekala mümkün.
İşte bu nedenle gümüş altın ikilisinin özellikle de döviz tabanlı varlıkları tercih eden tasarruf sahipleri tarafından keşke daha da düşse de alsak bakış açısı ile takip edilmeyi hak ettiği görüşündeyim.
PEKİ NEDEN ÖNCELİK GÜMÜŞTE DE ALTINDA DEĞİL ?
1- Bu ikili Bursaspor-Ankaragücü taraftarları gibidir. Birlikte sevinir birlikte üzülürler. Ancak genelde yukarı yönlü hareketler yaşanırken gümüş daha fazla yükselir aşağı yönlü hareketlerde de gümüş daha fazla değer kaybeder.
2- Gümüş ve altını birbirleri ile karşılaştırdığımızda gümüş altına göre son yirmi yılın en düşük düzeyine yakın seyrediyor. Başka bir deyişle altına kıyasla çok daha iskontolu.
Altı sene önce altın 1900 $ ile şu anki değerinin % 50 kadar üzerinde işlem görürken gümüşün fiyatı 50 $ ‘a yaklaşmış başka bir deyişle şu anki değerinin üç katında seyrediyordu
Gümüş / altın rasyosu da diyebileceğimiz bu oran şu anda 0,0127 düzeyinde. Önümüzdeki hafta veya aylarda 0,0121’e gerileyebilir.
Ancak 2018 içinde ben bu rasyonun 2016 yılında olduğu gibi yeniden 0,015’e yükselebileceğini başka bir deyişle gümüşün altın bazında da % 20 prim yapmaya aday olduğunu düşünüyorum.
Haftaya buluşmak dileği ile …
PARANIN YOLU - Günlük Değerlendirmeler
Hafta içi her gün saat 08:45’de Kanal B‘de ve Paranın Yolu adlı video haber serisi ile http://bigpara.hurriyet.com.tr/ de piyasaları değerlendiriyor, genel stratejiye yönelik görüşlerimi pazartesi günleri 13:30’da yine BIGPARA ‘da yayınlanan köşe yazım Pusula ile okurlara aktarıyor, haber akışına bağlı anlık tespitlerimi twitter adresimde ( @eralkarayazici ) paylaşıyorum.
Pusula yayınlandığında haberdar olmak ve ücretsiz olarak tüm posta pusula gönderilerine yayınlandığı anda ulaşmak için abone olabilirsiniz. http://pusulaninotesi.com/posta-pusula/