Paylaş
Yılın büyük bir bölümünde, enflasyon oranlarının sürekli olarak artması metal fiyatlarının yükselmesine zemin hazırladı. Ekim ayı ABD enflasyon oranının %6,2’ye yükselmesinin ardından, enflasyonun geçici olduğuna yönelik beklentilerin törpülenmeye başlaması uzun vadeli tahvil getirilerinin düşmesine neden oldu. Enflasyonun hızla yükseldiği tek ülke ABD değil. Küresel alanda da enflasyon oranlarında hızla artış yaşanmakta. Veriler Çin, Japonya ve Almanya'daki enflasyon oranlarında son on yılın en hızlı yükselişinin yaşandığını gösteriyor. Küresel ölçekte enflasyonun yükselmesi altın ve gümüş gibi metallerin fiziksel talebini artırmaya devam edebilir.
Ons altın genellikle tüketici fiyatları yükselirken, varlıklarını korumak isteyen yatırımcılar tarafından talep edilir. ABD Merkez Bankası FED’in varlık alımlarını azaltacağı ve faiz oranını yükselteceği beklentisiyle yıl içinde değer kazanan ABD tahvilleri, yıl içinde ABD enflasyon oranının %1,4’ten %6,2’ye yükselmesinden dolayı getirilerini düşürdü. FED Başkanı Powell’ın söylemine göre geçici olacağı beklenen enflasyon oranın her çeyrek katlanarak artması, beklentilerin değişmesine ve altın talebinin yeniden yükselmesine sebep olmuş durumda. Diğer yandan ABD istihdam piyasasında işsizlik sorunu henüz ortadan kalkmamışken, FED’in enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını yükseltmesi de pek olası gözükmüyor. Bundan dolayı kontrol dışı enflasyon endişelerin artması altını yeniden sahneye çıkardı.
Bu hafta Çarşamba günü, verilerin ABD tüketici fiyatlarının yükseldiğini göstermesinin ardından altının 15 aylık düşüş trendini sonlandırdığını gördük. ABD’de 1990 yılından bu yana yaşanan en hızlı enflasyon artışından dolayı ons altın fiyatı birkaç saat içinde %2’nin üzerinde değer kazandı ve Haziran’dan bu yana ilk kez 1868 dolara yükseldi.
(10 Temmuz 2021 - Altının Yükselişi)
Ons altın, FED'in parasal sıkılaşmasına ilişkin endişeler birlikte yıl içinde Ağustos ortasına kadar 1.700 doların altına düşmüş ve 2020'nin en yüksek seviyesinden yaklaşık %19'a gerilemişti. Çarşamba günü açıklanan Ekim ayı ABD enflasyon raporundan önce önemli bir direnç seviyesinin hemen altında işlem gören altındaki yükselişin bir kısmı teknik satın alımlardan kaynaklanmış olabilir.
Teknik olarak 1865 / 1875 dolar seviyesi ara direnç bölgesini oluşturuyor, hareket yükseliş kanalı içinde devam ederse kısmi değer kaybı yaşanabilir. Olası düşüşler, geri dönüş hareketi oluşturması halinde 1835 / 1825 destek bölgesi takip edilecek. Yükselişin devam edip 1875 dolar seviyesi üzerine geçilmesi halinde 1915 dolara kadar önemli bir direnç bulunmuyor. Son iki yıldır sıkışan altın fiyatında yaşanan düşüşün sonlanmış olması uzun vadede başlayacak yükselişin ilk göstergesi olabilir.
(Ons altın fiyatı düşüş trendini kırdı)
Bundan sonra dikkatler FED yetkililerinin enflasyonda yaşanan yükselişe ilişkin yapacakları açıklamalara ve yorumlara çevrilecek. Bununla beraber altının son rallisi, geçen hafta tahvil alımlarını azaltma hızını açıklayan FED'in enflasyondaki yükselişi yakın dönemde durdurma olasılığının düşük olduğunu gösterdi. FED'in önümüzdeki ay yapılacak toplantıda daha hızlı bir daralma sinyali vermesi durumunda altında yaşanan hızlı yükseliş yavaşlamaya başlayabilir.
Altın fiyatı ve altın ETF pozisyonları
Altın fiyatında yaşanan yükselişin aksine, borsada işlem gören altın fonları ise henüz sessizliğini koruyor. Toplam altın ETF’leri Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyesine yakın ve altında yaşanan yükselişin devam etmesi için fiziksel talebin canlanması gerekli. İlerleyen aylarda Hindistan’ın da altın alımını yükseltmesi halinde ons altın fiyatının 1970 dolara kadar yükselme ihtimali olabilir. Nitekim Almanya’nın altın talebinde de artışın başladığı gelen haberler arasında.
Paylaş